Úvod > Cider
 

Cider

Zoradiť produkty podľa: Zostupné poradie
 

Opre' Perry

hruškový, alk. 3,1%, 330ml
Opre' Perry
Dodacia lehota
Na sklade: 109
Dodacia lehota: do 1 dňa (pri objednávke do 12.00 - produkt skladom)
1,87 €

Dupont Cidre Biologique 2014

jablkový, alk. 5,5%, 750ml
Dupont Cidre Biologique 2014
Dodacia lehota
Na sklade: 100
Dodacia lehota: do 1 dňa (pri objednávke do 12.00 - produkt skladom)
10,02 €

Dupont Cidre Bouché 2014

jablkový, alk. 5,5%, 750ml
Dupont Cidre Bouché 2014
Dodacia lehota
Na sklade: 61
Dodacia lehota: do 1 dňa (pri objednávke do 12.00 - produkt skladom)
8,91 €

Opre' Hoppy

jablkový/chmelený, alk. 4,3%, 330ml
Opre' Hoppy
Dodacia lehota
Na sklade: 99
Dodacia lehota: do 1 dňa (pri objednávke do 12.00 - produkt skladom)
1,97 €

Opre' Cider

jablkový, alk. 4,7%, 330ml
Opre' Cider
Dodacia lehota
Na sklade: 203
Dodacia lehota: do 1 dňa (pri objednávke do 12.00 - produkt skladom)
1,77 €

 
 
 

Cider

Ak nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale na niečo lahodné a osviežujúce, odporúčame Vám staviť na cider. Ide o obľúbený nápoj po celom svete, najmä však na Britských ostrovoch, Francúzsku a Španielsku.  

 

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu. V stredoveku bola výroba cideru významným priemyslom. Kláštory predávali verejnosti obrovské množstvo silného a koreneného cideru. Poľnohospodári získavali cider ako časť svojej mzdy.

 

V 14. storočí boli deti krstené ciderom, pretože bol v tej dobe čistejší ako voda. Dôležitým obdobím v histórii pre cider bolo 16. storočie, kedy sa jedným z jeho najväčších výrobcov na svete stala Normandia. Výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba a to hlavne v Anglicku i USA.

 

Najväčší rozkvet výroby cideru nastal na európskom kontinente v 19. storočí. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

 

Nápoj sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Použiť sa môžu akékoľvek jablká, avšak najlepší výrobcovia používajú špeciálne odrody, známe ako cider jablká. Obsah alkoholu môže byť nižší ako 3%, ale aj viac ako 8%, čo samozrejme súvisí s množstvom zvyškového cukru.

 

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené a nesýtené. Rôzna farba, miera zakalenia, sýtenie a chuť je spôsobená predovšetkým odrodou použitých jabĺk a spôsobom výroby. Na trh postupne prenikajú ochutené a taktiež vyzrievané cidere. V poslednej dobe sa rozširuje výroba hruškového cideru.