Jedinečná klíma v tokajskej oblasti dala vzniknúť vínu, ktoré už celé stáročia obdivujú milovníci z rôznych krajín. Na výrobu slovenského vína Tokaj sa musí použiť výlučne hrozno, ktoré pochádza z vinohradníckej oblasti Tokaj, celá výroba až po plnenie sa musí prebiehať výhradne v tejto oblasti. Jedinečnosť týchto vín má na svedomí ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea Persoon. Botrytída sa síce vyskytuje aj v iných častiach sveta (napríklad Sauternes vo Francúzku, či sčasti ju nájdeme na Rizlingoch z Nemecka), ale na Tokaji je jedinečná kombinácia tejto ušľachtilej plesne s miestnym sopečným podložím, klímou, pestovanými odrodami a v neposlednom rade technologickým postupom Tokajských vinárov. Tokajské vína sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou, teda metódou za prístupu vzduchu (počas celého procesu spracovania hrozna a zrenia vína, musí byť vždy prítomný kyslík). Z tohto dôvodu nie sú sudy nikdy naplnené vínom úplne doplna. Výsledkom oxidatívnej výroby vína je okrem iného aj jeho jantárová farba. To všetko poskytuje tomuto vínu neopakovateľný charakter a vlastnosti, ktoré sú jedinečné na celom svete.