Úvod > Cider / Seltzer
 

Cider / Seltzer

Zoradiť produkty podľa: Zostupné poradie
Zobraziť:
 

Opre Cider 330ml

Cider jablko, alc. 4,7%
Opre Cider 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 184
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
1,95 €

Opre Gingerbread 330ml

Výpredaj
Cider jablko + korenie, alc. 4,3%
Opre Gingerbread 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 63
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
1,53 € 2,12 €

Opre Pineapple 330ml

Cider jablko + ananás, alc. 3,5%
Opre Pineapple 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 43
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
2,12 €

Opre Raspberry 330ml

Cider jablko + malina, alc. 4%
Opre Raspberry 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 34
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
2,12 €

Opre Spritz 330ml

Cider jablko, alc. 5%
Opre Spritz 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 46
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
2,12 €

Martins Cider Apple 330ml

Cider jablko, alc. 4,8%
Martins Cider Apple 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 30
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
2,33 €

Martins Cider Pear 330ml

Cider hruška, alc. 4,8%
Martins Cider Pear 330ml
Dodacia lehota
Na sklade: 27
Dodacia lehota: do 1 dňa (na sklade)
2,33 €

 
 

Cider

Ak nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale na niečo lahodné a osviežujúce, odporúčame Vám staviť na cider. Ide o obľúbený nápoj po celom svete, najmä však na Britských ostrovoch, Francúzsku a Španielsku.  

 

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu. V stredoveku bola výroba cideru významným priemyslom. Kláštory predávali verejnosti obrovské množstvo silného a koreneného cideru. Poľnohospodári získavali cider ako časť svojej mzdy.

 

V 14. storočí boli deti krstené ciderom, pretože bol v tej dobe čistejší ako voda. Dôležitým obdobím v histórii pre cider bolo 16. storočie, kedy sa jedným z jeho najväčších výrobcov na svete stala Normandia. Výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba a to hlavne v Anglicku i USA.

 

Najväčší rozkvet výroby cideru nastal na európskom kontinente v 19. storočí. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

 

Nápoj sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Použiť sa môžu akékoľvek jablká, avšak najlepší výrobcovia používajú špeciálne odrody, známe ako cider jablká. Obsah alkoholu môže byť nižší ako 3%, ale aj viac ako 8%, čo samozrejme súvisí s množstvom zvyškového cukru.

 

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené a nesýtené. Rôzna farba, miera zakalenia, sýtenie a chuť je spôsobená predovšetkým odrodou použitých jabĺk a spôsobom výroby. Na trh postupne prenikajú ochutené a taktiež vyzrievané cidere. V poslednej dobe sa rozširuje výroba hruškového cideru.