Víno
Karpatská perla Frankovka modrá 2021 750ml
Dubovský & Grančič Frankovka modrá akostné 2022 750ml
Tokaj Macik Tokajský výber 3 putňový 2009 500ml
Velkeer Perešek 2022 750ml
Chateau Rúbaň Dobrý Rajón Biely Muškát 2023 750ml
Pereg Víno z čiernych ríbezlí 750ml
Pavelka Chateau Zumberg Cabernet sauvignon rosé 2023 750ml
Pavelka Rosé cuvée 2023 750ml
Karpatská perla Tramín červený (Skalka) 2022 750ml
Chowaniec a Krajčírovič Chardonnay 2023 750ml
Chowaniec a Krajčírovič Cabernet Sauvignon akostné 2022 750ml
Chowaniec a Krajčírovič Merlot 2021 750ml
Víno
Víno sprevádza človeka už od nepamäti. Tento vznešený nápoj, má dlhú a bohatú históriu. Lahodný, nízko alkoholický mok, ktorý má doloženú históriu, vstúpil do dejín už v staroveku. Dokonca už v Babylone a v starom Egypte nájdeme zmienky o víne. Dôkazy o víne sa našli v hrobkách faraónov i v papyrusových zvitkoch. Z Egypta vinič putoval do Sýrie, Babylónie, potom do Číny, Palestíny a Grécka, kde bolo pestovanie viniča rozšírené po celom území. Pitie vína bolo od dávna súčasťou gréckej kultúry.
Za zakladateľa vinárstva bol považovaný boh vína Dionýz, o ktorom vzniklo veľa povestí. Na začiatku sa víno posudzovalo ako posvätný a liečivý nápoj, neskôr sa však stalo bežným nápojom. Pravdepodobne sa však víno pilo oveľa skôr, v praveku, keď sa po Zemi ešte prechádzali mamuty. Vtedy to samozrejme nebol nápoj v podobe akú poznáme dnes.
Od tých čias víno prešlo dlhú cestu vývoja šľachtením viniča, vznikom nových odrôd, vývojom vinárskych technológií i spôsobov podávania. V súčasnosti existuje viac ako tritisíc známych odrôd a každým rokom pribúdajú ďalšie. Na naše územie sa pestovanie vínnej révy dostalo pravdepodobne začiatkom prvého tisícročia, keď bolo naše územie pod vplyvom Rímskej ríše.
V dnešnej dobe sa na Slovensku pestuje vinič na cca 16000 ha vinohradov, najpestovanejšou odrodou je Veltlínske Zelené. Typické odrody sú aj Rizling Vlašský, Svätovavrinecké, Frankovka Modrá, Muškát či Müller Thurgau. Veľmi populárne sú novo vyšľachtené slovenské odrody ako sú Devín, Dunaj, Hron, Váh, Rimava, Rudava, na ktoré môžeme byť právom hrdí.
Každý dobrý vinár potvrdí: „Víno sa nerobí v pivnici, ale na vinici". To znamená, že je dôležité venovať v prvom rade pozornosť na kvalitu hrozna. Samozrejme je veľmi dôležitý vplyv faktorov, napríklad daná odroda vysadená na správnej pôde a v správnej oblasti, vek a kvalita viníc, výnosnosť na hektár, kvalitný zber a v neposlednom rade počasie v danom ročníku. Väčšina špičkových vinárov sú presvedčení, že dobrá práca na vinohrade je viac ako polovica úspechu.
Čo sa týka gastronómie, víno a jedlo patria jednoducho k sebe. Spoločnosť vína a priateľov ešte umocňuje pocit radosti, odpočinku a celkovej pohody. Každé jedlo si vyžaduje iný druh vína. Víno k jedlám by malo byť prevažne suché či je to biele alebo červené víno. Podávané suché víno by nemalo byť kyslé. Ak počas jedla servírujeme viac druhov vín, mali by sme dodržiavať zásadu, že vždy idú prvé ľahšie vína pred ťažšími, biele pred červenými. Biele alebo aj Rosé vína, sú najlepšie, ak ich podávame ako aperitívy k ľahkým predjedlám. Sladké vína sú vhodné k dezertom.
V našej spoločnosti sa aktívne venujeme distribúcii a predaju vína už viac ako osem rokov. Úzko spolupracujeme s vinárstvami, ktoré si vybudovali na Slovensku meno najmä poctivou prácou a kvalitnými produktmi, čo neustále dokazujú získanými oceneniami na medzinárodných súťažiach.
Na svoje si prídu milovníci suchých, ale samozrejme aj sladkých vín vyrobených tradičnou, ale i netradičnou cestou, ako sú napríklad ľadové a slamové vína. Či už plánujete párty, oslavu, chcete si vychutnať fľašu dobrého vína k večeri alebo pri sviečkach, či krbe, veríme, že si u nás nájdete svojho favorita.
A na záver cenné rady pre Vás: Červené víno sa odporúča piť najmä večer, pretože upokojuje, tlmí všetky telesné funkcie a podporuje spánok. Biele, naopak, podnecuje a zdvíha aktivitu.
Víno zvyšuje dôvtipnosť, bystrosť a vynaliezavosť mozgu, napĺňa ho živými, vrelými a hravými myšlienkami, tvrdil už William Shakespeare. Popíjanie, po troške a s mierou v priebehu dňa povzbudzujúce biele vína, zlepšuje prekrvenie mozgu, a tak im človek môže vďačiť za nejednu inšpiráciu. Koniec koncov nezáleží na tom či je víno biele, ružové alebo červené: jeden pohár pridáva uvoľnenú, radostnú náladu a pocit spokojnosti.