Biele vína
Mrva a Stanko Pesecká leánka 2023 750ml
Mrva a Stanko Veltlínske zelené 2022 750ml
Mrva a Stanko Rizling vlašský (Dolné Orešany) 2022 750ml
Mrva a Stanko Rizling rýnsky (Malokarpatská oblasť) 2022 750ml
Mrva a Stanko Tramín červený (Častkovce) 2022 750ml
Miluron Rakytníkové víno 500ml
Chateau Grand Bari Bohem akostné 2021
Chateau Grand Bari Gentleman akostné 2021
Mrva a Stanko Chardonnay (Nitrianska oblasť) 2022 750ml
Hacaj sekt brut 750ml
Slobodné Vinárstvo Vronski 2022 750ml
Slobodné Vinárstvo Veltlina 2021 750ml
Biele víno
Pri výrobe bieleho vína je dôležitý každý krok, ale ak sa chceme dopracovať ku kvalitnému vínu, prioritne najdôležitejšou podmienkou je zdravé hrozno. Biele víno má šťavu z väčšiny hrozna bezfarebnú. Vyrába sa z bielych odrôd, ku ktorým patrí napríklad Chardonnay, Devín, Pálava, Tramín červený, Rizling vlašský, Muškát moravský a ďalšie. Môže sa tiež vyrábať z niektorých červených odrôd a to špecifickým procesom výroby.
Výroba bieleho vína má rozdielnu technológiu, môžu to byť biele tiché, suché, šumivé, špeciálne, likérové vína. Pri bielom víne sa väčšinou rmut, ktorý vzniká v prvom kroku výroby odzrňovaním a mletím hrozna ihneď lisuje a necháva sa kvasiť až na výsledný mušt. Výroba hrozna sa dá rozdeliť na niekoľko krokov, ktoré sú neodmysliteľné pri výrobe hrozna. Začína sa spomínaným odzrňovaním a mletím hrozna, ďalším krokom je nakvášanie, lisovanie muštu, potom odkalenie, kvasenie alebo tzv. fermentácia, tvorba vína, stáčanie, čírenie, školenie vína, filtrácia a na záver fľašovanie.
Čo sa týka kategórie vín, máme ich niekoľko, patria medzi ne stolové, akostné, kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, slamové víno, ľadové víno a výber z cibéb.
Víno rozdeľujeme tiež podľa obsahu cukru, poznáme vína tiché suché, polosuché, polosladké, sladké, vína šumivé brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi – sec a doux. V našom internetovom obchode nájdete biele vína od domácich aj zahraničných dodávateľov ako Golguz, Karpatská Perla, Chateau Belá, Mrva a Stanko a ďalší.
A na záver niečo o spojení zdravia s bielym vínom a jeho blahodárnych účinkoch. Jeden či dva poháre bieleho vínka denne nielenže neškodia zdraviu človeka, ale práve naopak, vplývajú naň pozitívne. Pravidelná konzumácia bieleho vína v malých dávkach, má dezinfekčné a antioxidačné účinky, čiže spomaľuje starnutie, pôsobí proti rakovine a prospieva krvnému obehu. Odbúranie od každodenného stresu a navodenie duševnej i telesnej pohody, patrí k účinkom tohto lahodného a vznešeného moku.