Úvod > Blog > Máte dilemu, ktoré červené víno je kvalitné? Poradíme vám.
 

Máte dilemu, ktoré červené víno je kvalitné? Poradíme vám.

25.4.2016: Výber vína pre návštevu, na oslavu, alebo aj len tak na večer môže byť pre mnohých stresujúcou záležitosťou. Najmä pre tých, ktorí by si radi na víne pochutili, ale v odrodách, ročníkoch a pôvode hrozna sa nevyznajú. Ako si vybrať chutné červené víno?

 

 

 

Dôvody, prečo ste sa rozhodli práve pre červené víno, teraz necháme bokom. Pravdepodobne vám chutí alebo ho chcete podávať pri výraznejšom a ťažšom pokrme. Nemyslite si však, že červené víno je o čosi lepšie ako biele či ružové už len preto, že je červené. Nie. V prípade vín nie je nikto rovný a rovnejší. Všetky tri farby sú si rovnocenné.

Okrem farby vína si všímajte aj:

Terroir.

Druh pôdy, nadmorská výška, otočenie svahov na rôzne svetové strany, zemepisná šírka, mikroklíma; jedným slovom terroir. To všetko vplýva na kvalitu hrozna. Sú odrody, ktoré do určitých oblastí nepatria (napr. celosvetovo známe španielske Tempranillo na Slovensku nedopestujete v konkurenčne schopnej kvalite) a sú odrody, ktorým aj v rámci Slovenska niektoré oblasti svedčia viac ako iné.

Veľa slovenských vinárov sa prispôsobovalo trhu a vysádzali žiadané odrody, napr. Rulandské šedé kde sa dalo. Tejto odrode ale nevyhovuje každá pôda, nadmorská výška... skrátka terroir. Skúste si napr. kúpiť jednu odrodu z rozdielnych oblastí, najlepšie od jedného výrobcu. Sami uvidíte, aký veľký vplyv má terroir na výsledný produkt.

Výrobca.

V televíznych reláciách máte možnosť vidieť zákulisie reštaurácii. Špinavý chladiaci box, motorový olej vo fritéze, kuchár s mastnými vlasmi, ktorý si po cigarete neumyje ruky a podobne. Do takéhoto podniku asi nevkročíte.

Prekvapením pre Vás asi nebude, že aj víno vyrábajú ľudia. Niektorí sú čestní, čistotní a výrobu vína berú ako poslanie. Iní sú... iní. Využite akcie typu dni otvorených pivníc, rozprávajte sa s majiteľmi vinárstiev a pivničnými majstrami. Urobte si o nich obraz, aký sú to ľudia. Pretože aký sú to ľudia, také bude aj ich víno.

Ročník. U vína vek nie je iba číslo.

Rok zberu má naozaj veľký vplyv na kvalitu vína. To závisí najmä od toho, aké bolo v danom roku v danej oblasti počasie. Napr. rok 2015 bol dobrý pre slovenské víno, ale nemusel byť dobrý pre to slovinské či francúzske. 

To, či vám bude víno chutiť, závisí aj od toho, kedy ho vypijete. Napr. mladé vína (čo sú prvé vína nového ročníka) by sa mali vypiť do jari nasledujúceho roka. Ostatné vína majú potenciál zlepšovať sa vo fľaši približne dva až šesť rokov. Záleží na odrode a farbe. Všeobecne sa dá povedať, že na vyzrievanie vo fľaši sú vhodnejšie červené a sladké vína.

Čo konkrétne mám teda hľadať pri nákupe?

Možno vás nezaujímajú ročníky, odrody a oblasti a chcete jednoducho počuť názov vína, ktoré máte uložiť do online „košíka”. Hovorí sa, že nič by ste nemali pokaziť, ak domov prinesiete z červeného vína napr. taký Cabernet SauvignonMerlot, alebo Pinot Noir. Samozrejme, nečakajte, že tá istá odroda od rozdielnych výrobcov bude chutiť rovnako.

Pomôže vám pri orientácii aj cena?

Niekedy. Lepšie červené víno by ste mali zohnať už od 5 eur. Znova to však nemusí byť pravidlom. A takisto sa nemusíte držať pravidla, že, čo je lacnejšie ako 10 eur, musí byť aj nekvalitné. Vôbec nie. Tým, že online e-shopy nakupujú vína vo veľkých množstvách, získajú aj lepšiu cenu a môžu si dovoliť predávať aj kvalitné vína o čosi lacnejšie.

Aj preto, ak ste vínnym laikom, je asi najlepšie buď dať na intuíciu (čo je občas vcelku nebezpečné), alebo sa poradiť so skúseným someliérom, ktorý vám určite pomôže vybrať kvalitné červené víno. Také nájdete aj v našom e-shope.